Academische Raad


Academische Raad 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

overheidsorgaan van een Belgische universiteit of hogeschool dat bestaat uit de rector, de decanen van de faculteiten en vertegenwoordigers van het onderwijzend, wetenschappelijk en technisch personeel en studenten

Algemene voorbeelden


We hebben hier in Leuven een duidelijke visie op wat goed bestuur inhoudt. Vooreerst heb je een orgaan waar alle participanten kunnen meebeslissen; dat is de Academische raad. Dan heb je de Raad van Beheer die vooral aan bewaking doet. En dan is er nog het Gemeenschappelijk Bureau dat zorgt voor de uitvoering.

http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg29/veto2921/oosterlinck.html,

Academische Raad 2.0

((vooral) in Nederland; verouderend)

landelijk overkoepelend orgaan van de universiteiten en hogescholen in Nederland met adviserende bevoegdheid over universitaire aangelegenheden
In 1985 opgevolgd door de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU), tegenwoordig Vereniging van Universiteiten genoemd.

Algemene voorbeelden


In Nederland werden de samenstelling en bevoegdheden van de Raad vastgesteld in de Wet op het wetenschappelijk Onderwijs. Rond 1986 werd de Academische Raad uit de wet geschrapt en nam de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) een deel van de taken over.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Academische_Raad

In de jaren veertig raken de ideeën in zwang die leiden tot de oprichting van de VSNU. De ontstaansgeschiedenis van de vereniging is onstuimig. Zo ontstaat eerst het Interuniversitair Contactorgaan (1956), dat na vier jaar wordt opgevolgd door de Academische Raad. De reacties op deze organen zijn niet onverdeeld enthousiast. Totdat de Vereniging van Universiteiten haar huidige vorm krijgt in 1985, nadat het onderwijs is gedemocratiseerd en de universiteiten grotere autonomie krijgen.

http://www.vsnu.nl/historie.html